share facebook magnifier twitter flickr

Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava

Grad Sinj predstavljala je delegacija grada Sinja sastavljena od 8 članova na čelu s gradonačelnicom grada Sinja Kristinom Križanac, Turistička zajednica grada Sinja, Poduzetnički centar Sinj i Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja. Sinjani i cetinjani u Vukovaru su pripremali sinjske arambaše i  sinjske uštipke u „simboličnim“ količinama 1716 sinjskih arambaša kao simbol 300-te obljetnice Krunjenja Čudotvorne Gospe Sinjske i 1300 uštipaka (udaljenost Sinj-Vukovar 1300 km).

Priprema se vršila na otvorenom prostoru zajedno sa Vukovarcima koji su pripremali „fish“. Vladala je opća zainteresiranost stanovnika i posjetitelja grada Vukovara za kušanje naših delicija. Članovi Udruge za očuvanje baštine koji su sve to pripremali nisu mogli tako brzo dijeliti i pripremati kolika je bila zainteresiranost od posjetitelja. Kulturno-umjetnički program i cjelokupnu proslavu najavio je gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava koji je na pozornici prije nastupa „sinjana i cetinjana“ prošetao sa gradonačelnicom grada Sinja obučen u slavonsku narodnu nošnju, a gradonačelnica grada Sinja Kristina Križanac u sinjsku narodnu nošnju.

U sklopu manifestacije predstavljen je i Klaster žena poduzetnica RH „Kolo“ koji je osnovan u gradu Sinju, a čije članice su s područja grada Vukovara i grada Sinja, te cijele RH. Uz bogatu gastronomsku ponudu predstavljeni su i tradicijski običaji Sinja i Cetinskog kraja, te tradicijski zanati i predmeti koji se proizvode na području Cetinskog kraja - bakre, peke, drvenarija, narodne nošnje, slike, te cjelokupna ponuda putem materijala-brošura turističke zajednice. U kulturno-umjetničkom programu izvedeni su „Sinjski i cetinski svatovski običaji“ te „Sinjski starogradski plesovi“.

Drugog dana su svi  skupa obučeni u narodne nošnje sudjelovali su na misnom slavlju u crkvi sv. Filipa i Jakova, gdje je otpjevana pjesma „O Gospe Sinjska“ što je bila veličanstvena završnica cjelokupnog predstavljanja u gradu Vukovaru s kojega su svi ponijeli bogata iskustva, lijepe uspomene i dogovorenu suradnju „Vukovar Sinju - Sinj i Cetinjani Vukovaru“.

Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava Manifestacija u Vukovaru povodom međunarodnog dana Dunava
Povratak na vrh stranice
© GTF 2018.