share facebook magnifier twitter flickr

Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH"

Na konferenciji se govorilo o rodnom aspektu nasilja i nasilju kao globalnom problemu, njegovim uzrocima i posljedicama. Predstavljena je inicijativa pokretanja promatračkog tijela ili sustava na nacionalnim razinama nazvanog „Femicid Watch“ koji bi pratili pojavnost ubojstava žena iz rodnog aspekta te analizirali podatke radi uočavanja ključnih propusta koji dovode do ubojstava žena od strane njihovih supruga ili bivših i sadašnjih partnera.

Prvi panel konferencije bio je posvećen stanju u regiji, zakonodavnom okviru kao i statističkim podacima vezanim za ubojstva žena i nasilje u obitelji. Tu je temu otvorila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je dala kratak presjek iskustava institucije koju predstavlja. O stanju u drugim zemljama regije vezano za femicid i rodno uvjetovano nasilje nad ženama govorile su gošće iz regije. Na drugom panelu pokušalo se sagledati sadašnje stanje i definirati mehanizmi prevencije nasilja u obitelji i partnerskim vezama koja dovode do ubojstava žena. Iznjeli su se statističi podaci te o kampanji osvještavanja, o zakonodavnom okviru i načinu procesuiranja počinitelja te mehanizmima zaštite žrtava itd. Na kraju Konferencije doneseni su zaključci koji bi trebali doprinjeti prevenciji femicida u Republici Hrvatskoj.

Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH" Regionalna konferencija "Femicid Watch - za prevenciju femicida u RH"
Povratak na vrh stranice
© GTF 2018.