share facebook magnifier twitter flickr

Završna konferencija projekta „Roma-li“

Pokrenuli smo inicijativu da se romska populacija u ovoj županiji, iako se još uvijek mnogi formalno tako ne deklariraju, bolje upozna sa svojim pravima, da osnaže i povećaju zastupljenost romskih manjinskih interesa kroz izgradnju kapaciteta mladih Roma u Ličko-senjskoj županiji, udruživanje s romskim organizacijama civilnog društva (OCD) i podizanje svijesti zajednice i institucija. Ovaj projekt se provodi u sklopu Nacionalnog programa za Hrvatsku u okviru programa IPA - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2012. godinu: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za osiguranje učinkovite provedbe standarda EU u provedbi ljudskih prava.

Pokrenute su mnoge korisne inicijative i rezultati s terena govore o brojnim pomacima. Uvjerena sam da je Hrvatska po tom pitanju uzor u EU. Ličko-senjska županija također jer snažno podupire ovaj projekt. Svaki dio Hrvatske se po specifičnostima romske populacije razlikuje jedan od drugog. Ovdje su Romi jako integrirani i nisu imali potrebu deklarirati se posebno, ali to je njihovo pravo. Objektivno se nalaze u  istim problemima kao i svi građani Hrvatske: problemi zapošljavanja,  kulturološki problemi, socijalni status, pa čak i braniteljska problematika. Romi u Lici pomalo zaziru od javnog deklariranja, što je jedan od problema. I u tom smo smislu učinili velike pomake, zaključila je Marry Ann Rukavina Cipetić iz GTF-a. Konferenciju je otvorila menadžerica projekta Dragica Rogić čiji je tim upornim radom na terenu učinio značajne pomake na poboljšanju ukupnog statusa Roma na ovim područjima i ostvarivanju njihovih zajamčenih prava. Projekt je  financiran od strane Europske Unije i sufinanciran od Ureda za Udruge Vlade RH. Tijekom projekta je osigurano bolje informiranje romske zajednice o vlastitim ljudskim pravima i mehanizmima zaštite kao i pomoć za omogućavanje društveno-ekonomskog osnaživanja, uključujući i pristup obrazovanja i (samo)zapošljavanja.  Tijekom provođenja projekta osnovana je nova udruga mladih Roma „Spretne ruke“ u Otočcu. U ime Ličko-senjske županije u radu konferencije sudjelovale su Marijana Rončević i Marina Rukavina iz Odjela društvenih djelatnosti.

Završna konferencija projekta „Roma-li“ Završna konferencija projekta „Roma-li“ Završna konferencija projekta „Roma-li“ Završna konferencija projekta „Roma-li“ Završna konferencija projekta „Roma-li“ Završna konferencija projekta „Roma-li“
Povratak na vrh stranice
© GTF 2018.