eeanovo2

Radionica - Od osnivanja OPG-a do realizacije potpora iz fondova EU

U srijedu, 23. studenoga, GTF-IOR organizirao je besplatnu informativnu radionicu pod nazivom Od osnivanja OPG-a do realizacije potpora iz EU-a.

Radionica je održana u sklopu projekta RAISE Youth u Gospiću a obrađene su sljedeće teme: 

·        OPG i kako ga osnovati

·        Poslovanje OPG-a

·        PRR – Program ruralnog razvoja

·        Strateški Plan ZPP 2023. – 2027.

·        Primjeri dobre prakse – Mali poljoprivrednici i Mladi poljoprivrednici

PUT Lika (Objava na Facebooku)

Radionice tkanja za sve uzraste

U sklopu projekta PUT Lika – Ponovna Uporaba Tekstila i Namještaja u Lici organizirane su zanimljive i zabavne radionice tkanja za sve uzraste.

U ukupno tri termina polaznici su imali priliku naučiti kako se tekstil može ponovno upotrijebiti i kako s dizajnom na bazi ličke tradicije izraditi predivne prostirke ili krpare.

Radionice su održane u Gospiću a voditeljica radionice bila je stručna suradnica GTF-a, Dragica Rogić. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijanog fonda

MINDLAB susret u sklopu projekta Start-up nacija

U sklopu projekta Start-up nacija: Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja, 9. i 10. 11. u Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru održan je MINDLAB susret.

MINDLAB susret namijenjen je poduzetničkim inkubatorima iz cijele Hrvatske, a cilj mu je poticanje kreativnosti, inovativnosti i suradnje kako bi se pokušalo doći do rješenja za unapređenje poduzetničke klime u RH s naglaskom na ulogu poduzetničkih inkubatora u istome.

raSTEMo_logo_color

Održane raSTEMo terenske radionice & raSTEMo festivali

Projekt raSTEMo (razvoj STEM-a u organizacijama civilnoga društva) provodi se u pet županija pa se tako aktivnosti održavaju u Zaprešiću, Vukovaru, Gospiću, Kninu i Sinju. 

Tijekom rujna i listopada u ovim gradovima održavale su se dvodnevne terenske radionice na temu održive gradnje i korištenja održivih materijala i raSTEMo festivali koji za cilj imaju popularizaciju održive gradnje među općom populacijom i prezentaciju projektnih aktivnosti. 

Više informacija o terminima održavanja terenskih radionica i festivala saznajte na službenoj Facebook stranici udruge GTF-Inicijativa za održivi rast

Uloga-zenainovacija-B1-700x1000-page-001

Okrugli stol Uloga žena i inovacija u ruralnom razvoju

U subotu 1. listopada u Gospiću je održan okrugli stol pod nazivom Uloga žena i inovacija u ruralnom razvoju u organizaciji GTF-IOR i partnera LAG Lika. 

Okrugli stol organiziran je sklopu Poziva za podnošenje prijedloga aktivnosti u provedbi Akcijskog plana Nacionalne ruralne mreže – 2021.-2022. i sastojao se od dva panela – Uloga žena u ruralnom razvoju i Uloga inovacija u ruralnom razvoju.

 

konferencija o kršu 2022

2. međunarodna konferencija o kršu

U Gospiću je 30. rujna održana 2. međunarodna konferencija o kršu. Organizator konferencije je Udruga Projekt Krš, a suorganizator Ličko-Senjska županija. Osnovna ideja konferencije je nastaviti dijalog o životu i poduzetničkim aktivnostima na krškim područjima. 

Predsjednica GTF-IOR-a Mary Ann Rukavina Cipetić održala je prezentaciju o potencijalu krškog područja za društvene inovacije. Konferenciji je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te smo joj uručili prigodan dar - vunene pelete koji su proizvedeni od 100 posto sirove ovčje vune Eko Lika Wool /Eko Lika Vuna

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijanog fonda

Aktivna jesen u sklopu projekta Start-up nacija

Projekt Start-up nacija ušao je u posljednji kvartal provedbe čime se sve intenzivnije kreće s provedbom aktivnosti na terenu. 

Do kraja godine planirano je mentoriranje OCD-a za uvođenje standarda kvalitete prilikom izrade prijedloga smjernica javnih politika, izrada smjernica utemeljenih na provedenim znanstvenim istraživanjima, održavanje Policy Hack događaja i MINDLAB susreta, predstavljanje online alata za dijalog OCD-a i donositelja odluka i brojne druge aktivnosti. 

Jesen u Lici 2022

RAISE Youth projekt na Jesen u Lici

U sklopu održavanja manifestacije Jesen u Lici, četvrtu godinu zaredom predstavljene su aktivnosti projekta RAISE Youth. 

Jesen u Lici tradicionalna je izložbeno-sajamska manifestacija koja se svake godine početkom listopada održava u Gospiću i promovirata kvalitetu i raznolikost izvornih i tradicionalnih proizvoda Hrvatske. 

Od 30. rujna do 2. listopada RAISE tim predstavio se Ličanima i gostima na izložbenom štandu a u RAISE Youth DEMO Centru održane su aktivnosti mentoriranja te susreti dionika ključnih za rast i razvoj poduzetništva u ovom kraju. 

281038005_1968515663335761_1056341850563730241_n

Pokazni Permakulturni Perušićki Regenerativni Povrtnjak (P.P.P.R.P.)

U sklopu RAISE Youth u Perušiću je izrađen permakulturni sustav čiji dizajn predviđa revitalizaciju poljoprivrednog sustava kako bi se uspostavio pokazni primjer uzgoja prema načelima regenerativne poljoprivrede.

Mladi koji sudjeluju u projektu usvojit će nove vještine i znanja u uzgoju hrane primjenom permakulturnih principa i praksi regenerativne poljoprivrede. Fokus projekta je na primjeni ekonomski uspješnih metoda u uzgoju povrća i krumpira te orašastih stablašica uz međuredni uzgoj voćaka i bobičastog voća.

RAISE Youth projekt sufinanciran je kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora (EGP). 

302450869_5647186248645857_6288232429815111279_n

Održani raSTEMo ljetni kampovi za djecu i mlade

U sklopu projekta raSTEMo u kolovozu su održani ljetni kampovi na kojima je sudjelovalo ukupno 70 djece i mladih. Sudionici kampova imali su priliku upoznati se s principima održive gradnje i energetske učinkovitosti te se okušati u primjeni kamena kao održivog materijala u gradnji. 

Projekt ukupne vrijednosti 2.395.317,81 kuna, sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) u okviru poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“.

302012429_5695971873767294_2342527819185090921_n

Predstavljen projekt TKD4ALL

U Zaprešiću je 16. rujna predstavljen Erasmus+ projekt „TKD4ALL“ čiji je nositelj Taekwondo klub Zaprešić, a partneri na projektu su GTF-Inicijativa za održivi rast, Rumunjska taekwondo federacija i Športno društvo Red Power iz Slovenije. Projekt je vrijedan 120.000 € a trajanje provedbe 16 mjeseci. 

U TKD4ALL partneri će steći vještine i znanja za korištenje taekwondoa kao medija za izgradnju poboljšanog sudjelovanja i poštovanja prema ljudima različitog porijekla i socio-ekonomskog statusa. Specifični cilj projekta je pilotirati model TKD4ALL kroz TKD udruge u tri zemlje EU-a kako bi se uključili različiti građani, posebno žene i djevojke u njihovoj zajednici u tjelesnoj aktivnosti temeljenoj na TKD-u.

Dizajn bez naslova (1)

Započela provedba projekta LIČKA KAPA

U utorak 06. rujna u Gospiću je održano službeno predstavljanje projekta LIČKA KAPA. GTF-IOR projekt provodi na području Ličko-senjske županije u partnerstvu s lokalnim udrugama Pčelice i Naša djeca Gospić.

Cilj projekta je jačanje kapaciteta OCD-ova kako bi mogli funkcionirati u kriznim situacijama te provoditi aktivnosti koje su prilagođene lokalnim problemima. 

Projekt traje 15 mjeseci, a bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 385.921,62 kn (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu 68.103,82 kn (15%).

Pišite nam

Naše projekte i aktivnosti provodimo zahvaljujući financijskoj podršci: