Godišnji događaj RAISE Youth projekta

U četvrtak, 9. prosinca 2021., održan je Godišnji događaj projekta „RAISE Youth – Ruralna akcija za inovativno i održivo poduzetništvo mladih“ u kinu „Korzo“ u Gospiću.

Na događaju su predstavljene uspješne priče dvoje mladih poduzetnika Ane Grgurić i Marka Vuletića  koji su se u okviru projekta RAISE Youth odlučili na pokretanje vlastitih poslova te tako postali dio jedne ozbiljne poslovne priče. Također je upriličena podjela zahvalnica svima onima koji su svojim sudjelovanjem pomogli uspješnom razvoju projekta.

Skupu su se obratili: viša sektorska službenica i kontakt za Fond za zapošljavanje mladih Grethe Haugoy putem pisma, savjetnica veleposlanstva Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Homma Latif, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry te zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša.

Koordinatorica projekta Mary Ann Rukavina Cipetić predstavila je mobilnu aplikaciju „Explore Lika“ i web trgovinu „Taste Lika“, Crowdsourcing platformu START.CRO, Pametnu farmu Aeroponika te najavila mogućnost produženja projekta do 2023. godine.

U Razvojnom centru Ličko-senjske županije u 14:30 održan je Okrugli stol- RAISE YOUTH na temu: „Perspektive samo zapošljavanja mladih na ruralnim područjima na kojem su sudjelovali Mary Ann Rukavina Cipetić, ravnatelj Razvojnog Centra LSŽ Mile Milković, voditelj Odjela za inovacijski sustav Sektora za industrijski razvoj i inovacijski sustav- HGK, Udruga Mladi Poduzetnik Hrvatska Mateo Ivanac i znanstvenica sa Instituta Ivo Pilar Anita Bušljeta Tonković te projektni partneri. Na Okrugom stolu razgovaralo se o preprekama za poduzetništvo i samozapošljavanju ruralnih mladih, o prilikama koje bi se mogle iskoristiti i primjerima dobrih praksi. Zaključak ovog panela je da sad kad vidimo probleme i rješenja je pravo vrijeme i mjesto za djelovati, a prije svega je potrebno mijenjati mentalitet, ulagati u inovacije i stvoriti tržište.

„RAISE Youth“ projekt sufinanciran je kroz Fondove Kraljevine Norveške i Europskog gospodarskog prostora (EGP). Glavni cilj projekta je doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta za mlade u ruralnim područjima korištenjem socijalnih inovacija. Projekt razvija inovativni model (samo)zapošljavanja za pripadnike NEET skupine (mladi koji nisu zaposleni niti su u sustavu obrazovanja) koji se temelji na održivoj poljoprivredi i turizmu u sinergiji s razvojem digitalnih tehnologija.