Foto-2-1400x800

Final Conference of the EU project Lička kapa

U Centru Lička kapa u Gospiću održana je završna konferencija projekta Lička kapa – jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

O ciljevima i rezultatima projekta govorila je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTFInicijative za održivi rast, a svoja su iskustva s nazočnima podijelile i predstavnice partnera Željka Šikić iz Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ Sanja Puškarić Delač iz Društva „Naša djeca“ Grada Gospića.

– Cilj projekta Lička kapa bio je jačanje kapaciteta OCD-ova kako bi mogli funkcionirati u kriznim situacijama te provoditi aktivnosti koje su prilagođene lokalnim problemima. Kako bismo ostvarili cilj, održali smo brojne edukacije i radionice kojima su OCD-ovi usavršili i nadogradili svoje već postojeće znanje, koje će im koristitiprilikom provedbe projekata. Također, dodatnim će znanjem razviti usluge i sadržaje kako bi mogli što učinkovitije djelovati za dobrobit lokalne zajednice. Održali smo i brojne radionice s krajnjim korisnicima – djecom s posebnim potrebama te djecom s ruralnih područja i njihovim obiteljima, članovima udruga, drugim lokalnim OCD-ovima ivolonterima. – naglasila je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast.

Sanja Puškarić Delač iz Društva „Naša djeca“ grada Gospića istaknula je:

– Kroz ovaj smo projekt jako puno naučili o samom poslovanju udruge, što nam je uistinu vrijedno. Zahvaljujemo puno na mentorstvu GTF-Inicijative za održivi rast koje nam je pomoglo da uredimo na efikasniji način svoje poslovanje, napravimo strateški plan udruge i postavimo okvir za daljnje poslovanje. Naučili smo o dodatnim mogućnostima financiranja i kvalitetnijeg funkcioniranja udruge. Vrlo nam je korisna bila i edukacija iz javnog nastupa, što je područje na kojemu se kontinuirano treba usavršavati. Što se tiče naših korisnika, izdvajamo radionice za djecu koje su nas povezale s drugim udrugama s kojima možemo i dalje surađivati. Drago nam je da smo bili dio ovoga lijepoga i vrijednoga projekta i što ćemo sve naučeno moći primjenjivati u našoj zajednici.

– Projekt je bio vrlo zanimljiv i zahtjevan, s puno aktivnosti, a najljepše su nam bile kreativne radionice koje smo

provodili s našim korisnicima, ali i drugom djecom redovitog razvoja. Bilo je uvijek zanimljivo i veselo uz puno smijeha. Naučili smo izrađivati neke nove stvari, neke nove tehnike i uvijek nam je bilo maštovito i kreativno.Kroz projekt smo dobili puno korisnih informacija, usvojili puno znanja, uočili smo što možemo unaprijediti u radu naše udruge, promijeniti na bolje… Zahvaljujemo GTF-Inicijativi za održivi rast što nas je pozvala na sudjelovanje u projektu i što imamo nekoga kome se uvijek možemo obratiti za savjet. – istaknula je Željka Šikić iz Udrugeroditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“.

Nositelj projekta ukupne vrijednosti 60.259,53 EUR je GTF-Inicijativa za održivi rast, a partneri su Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ i Društvo „Naša djeca“ Grada Gospića.

Projekt je trajao 15 mjeseci, a bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 51.220,60 EUR (85 posto) i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu 9.038,93 EUR (15 posto).

Projekt Start-up nacija: Hrvatska tematska mreža za razvoj poduzetništva i samozapošljavanja trajao je 30 mjeseci i odvijao se na području cijele Republike Hrvatske (20 županija + Grad Zagreb). Ciljevi projekta bili su poticati stvaranje kvalitetne višesektorske suradnje između organizacija civilnog društva, jedinica lokalne samouprave i javnih znanstvenih institucija, poticati jačanje partnerstva organizacija civilnog društva i formiranje tematske mreže. Time je projekt pridonio izgradnji kapaciteta javnog i civilnog sektora za kvalitetno prenošenje potreba u društvu i zagovaranje unaprjeđenja javnih politika socioekonomskog razvoja.
Ukupna vrijednost projekta je 389.415,80 EUR, a sufinanciran je iz Državnoga proračuna Republike Hrvatske i Europskoga socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru poziva „Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada“.

Nositelj projekta je udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, a partneri su Ličko-senjska županija, Hrvatska zajednica županija, Sveučilište u Dubrovniku, Deša – Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva, Start-up udruga za poticanje poduzetništva i zapošljavanja mladih, LAG Srijem, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Udruga osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ grada Koprivnice i Klaster „KOLO“.

Lijepo Vas molimo da svoje sudjelovanje potvrdite ispunjavanjem prijavnice do utorka 25. travnja 2023. do 14 sati. Za sve informacije možete nas kontaktirati putem e-maila tamara@gtf.hr ili na broj 091 6604 652.

Podijeli objavu