raSTEMo_logo_color

raSTEMo

(Razvoj STEM-a u organizacijama civilnoga društva)

Projekt raSTEMo trajao je 20 mjeseci i odvijao se, između ostaloga, kroz kampove, radionice i festivale na području Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije. Cilj projekta raSTEMo bio je jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za aktivno uključivanje djece, mladih i žena u popularizaciju STEM-a kroz provedbu programa raSTEMo. Specifični ciljevi projekta obuhvaćali su unapređenje kapaciteta OCD-a, unapređenje suradnje OCD-a i visoko-obrazovne institucije te veći broj aktivnosti u općoj populaciji s ciljem popularizacije STEM-a. Ukupna vrijednost projekta je 2.395.317,81 kuna koji je sufinanciran iz Europskoga socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) u okviru poziva „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“.
Nositelj projekta je udruga GTF-Inicijativa za održivi rast, a partneri su Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Prvi klaster žena poduzetnica RH „Kolo – kako osnažiti lokalno okruženje“.

Pridružite nam se na završnoj konferenciji u utorak, 10. siječnja 2023. u 11 sati na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, uživo ili online, i saznajte više o samome projektu, aktivnostima i rezultatima projekta. Prijavite se za konferenciju putem linka bit.ly/3vpTSWS 

Interaktivni online alati

U sklopu projekta napravili smo raSTEMo platformu https://www.rastemo.com.hr/ na kojoj kroz interaktivni online kviz i videoigru djeca i mladi mogu naučiti što je energetska učinkovitost, kako nastaju energetski učinkovite građevine, u kojim područjima doma se najčešće gubi energija, kako se otpadni materijali mogu koristiti na nove načine i slično te mogu istražiti najnovije spoznaje o korištenju održivih materijala i potrošnji energije.

raSTEMo platforma

Ljetni kampovi, inovacijski kampovi za žene, terenske radionice & raSTEMo festivali

Održali smo petodnevni ljetni kamp održive gradnje i korištenja održivih materijala za djecu, petodnevni ljetni kamp održive gradnje i korištenja održivih materijala za mlade, dva trodnevna inovacijska kampa održive gradnje za žene s ruralnih i urbanih područja, pet dvodnevnih terenskih radionica za djecu, mlade i žene te pet raSTEMo festivala. Najbolje trenutke možete pogledati u videu na linku https://www.youtube.com/watch?v=L1KL4nT3BF0

Pogledaj najbolje trenutke s raSTEMo aktivnosti

Digitalni priručnici

U sklopu projekta izrađena su dva digitalna priručnika. Prvi priručnik namijenjen je članovima organizacija civilnoga društva i drugim dionicima koje zanima primjena inovativnih metoda prezentacije i približavanja STEM-a krajnjim korisnicima. Drugi priručnik namijenjen je svima koji žele saznati više o o održivoj gradnji i važnosti korištenja održivih materijala.

Primjena inovativnih metoda prezentacije i približavanja STEM-a krajnjim korisnicimaOdrživa gradnja

raSTEMo video za žene

raSTEMo video za mlade

raSTEMo video za djecu